Esittely

Omat koirani elävät arkea vuorotyörytmini mukaisesti. Töissä ollessani koirani oleskelevat sään salliessa ulkotarhassa, jossa niillä on koppi ja tilaa myös telmiä. Kopin katolta on mukava tähystää! Muulloin koirani ovat aina siellä missä minäkin; pihalla touhuamassa tai kotisohvalla tai sängyssä kainalossani. Meillä on iso aidattu piha, jossa koirat voivat purkaa myös keskenään energiaa. Pelkäksi tarhakoiraksi en pentuja anna, sillä lapinporokoira kaipaa yhdessäoloa ja on onneton syrjässä omasta laumastaan.

Lenkkeilemme paljon lähimetsissämme ja lumettomana aikana myös retkeilemme jonkin verran. Lapinporokoira kaipaa liikuntaa, eikä sille riitä pelkät pissalenkit tiukasti hihnassa. Se osaa silti myös rauhoittua, vaikka joka päivä ei treenattaisikaan tai käytäisi monen tunnin lenkkejä. Lapinporokoira on kyllä heti valmis toimintaan, kun siihen annetaan mahdollisuus.

Historia

Ensimmäisen koirani hankin vuonna 1994 muutettuani lapsuudenkodistani. Minni-koira oli pitkäkarvaisen collien ja karjalankarhukoiran sekoitus. Minnin kanssa kuljettiin yhdessä läpi opiskeluaikani sekä työskentelyni hevosalalla.

Ensimmäisen lapinporokoirani hankin vuonna 2010. Parin koirattoman vuoden jälkeen kaipasin taas nelijalkaista ystävää ja tutkin hartaasti eri rotuvaihtoehtoja päätyen lapinporokoiraan kriteereinä ”koiran näköisyys” eli ei mitään liioiteltuja ominaisuuksia ulkonäössä, säänkestävyys, turkin helppohoitoisuus, soveltuvuus monipuoliseen harrastamiseen, lapsi- ja ihmisystävällisyys sekä tärkeimpänä terveys ja pitkäikäisyys. Ja niin meille muutti Hilppa. Sitten Tiltu. Ja vielä sen jälkeen Helka Hirmuinen. Lapinporokoirat veivät siis sydämeni.

t

Tilat

Koirani elävät kotikoirina. Töissä ollessani koirilla on käytössä ulkotarha, jonka voi tarvittaessa jakaa kahtia, mikäli meille tulee hoitoon koiria. Tarhassa on tilava koppi, jonka katolta voi tähystää reviiriä jopa kilometrin päähän. Kotona ollessani koirat oleskelevat siellä missä minäkin. Piha on aidattu ja koirilla on runsaasti tilaa leikkimiseen ja juoksemiseen.

Pennut syntyvät kotonani muilta koirilta rauhoitetussa tilassa. Pentuja käsitellään päivittäin ja ne saavat kehittyessään tutustua erilaisiin pintoihin, ääniin, ihmisiin ja pääsevät ulkoilemaan omassa pihapiirissä ja touhuamaan arjessa mukana.

Kasvatusperiaatteet

Tavoitteeni on kasvattaa rodunomaisia, terveitä ja tasapainoisia, hyvän luonteen omaavia kotikoiria, joiden kanssa voi harrastaa monipuolisesti niin halutessaan. Tärkeintä on, että Laavusavulta lähtevät pennut pääsevät perheenjäseniksi elämään normaalia arkea oman/omien ihmistensä kanssa.

Rotuyhdistys

Jalostukseen käytettävät koirani pyrin testaamaan monipuolisesti. Lonkat ja kyynärät kuvataan, silmät ja polvet tarkastetaan, Prcd-PRA –status varmistetaan tarvittaessa sekä koira luonnetestataan. Lisäksi koira käy vähintään kahdesti näyttelyssä; kerran juniorina ja kerran yli kaksivuotiaana. Käytännössä koirani ovat kuitenkin paljon enemmän esillä oman näyttelykiinnostukseni vuoksi. Pyrin testaamaan myös ei-jalostuskäytössä olevat koirani ainakin luuston ja silmien osalta, sillä tulokset antavat tietoa terveydestä ja auttaa myös sukulaisten jalostusvalintoja tehtäessä.

Toivon kasvateilleni yhteistyökykyisiä, rodun tuntevia/rodusta selvää ottaneita maalaisjärjellä varustettuja, aktiivisia hyviä koteja. Lapinporokoira tarvitsee hyvän tapakasvatuksen ja sen kanssa pitää olla valmis viettämään aikaa. En tarkoita aktiivisuudella sitä, että pitäisi juosta harrastuksesta toiseen ja treenata tulosten kiilto silmissä. Aktiivisuudella tarkoitan sitä, että koiran kanssa puuhataan. Käydään esimerkiksi retkeilemässä, sienestämässä, marjastamassa, harjoittelemassa arkitottelevaisuutta tms. Toivon kuitenkin, että kasvattieni kanssa käytäisiin edes pentukurssi, josta saadaan eväitä tulevaan.

Lisäksi toivon, että kasvattini kävisivät virallisissa terveystarkastuksissa, jotta saisin tietoa pentueiden terveystilanteista jatkoa ajatellen. Toivon myös, että kasvattini kävisivät edes kerran, mielellään kahdesti näyttelyssä. Tarvittaessa avustan näyttelyissä. Kasvattajana olen aina valmis tukemaan Laavusavulta lähteneitä koiria omistajineen. Autan mielelläni mahdollisissa ongelmissa, seuraan kasvattieni elämää mielenkiinnolla ja kuulen mielelläni kuulumisia koiran koko elämän ajan.

Pennut luovutetaan rekisteröityinä, madotettuina, tunnistusmerkittyinä sekä eläinlääkärin tarkastamina.